Viburnums in geuren en kleuren

Viburnums in geuren en kleuren

Was de tuin afgelopen winter maar saai, kaal en kleurloos? Zorg er nu dan al voor dat er de volgende winter wat te genieten valt in de tuin. Maart is een prima tijd voor het planten van hagen en struiken, van rozen tot frambozen. Kijk vooral eens bij het assortiment Viburnums in ons tuincentrum in Heist-op-den-berg. De Viburnum (sneeuwbal) is een geweldige, wintergroene struik die uw tuin in de winter van kleur én geur voorziet.

Sneeuwballen met bessen

Er zijn verschillende soorten Viburnum, ook soorten die bladverliezend zijn of later in het jaar bloeien. De meest bekende is de Viburnum tinus, een compacte, wintergroene struik, die van november tot april bloeit met lichtgeurende witte bloemen. Hij kan daarna staalblauwe bessen vormen en wordt maximaal drie meter hoog. Hij is niet geheel winterhard, dus plant hem op een zonnige en beschutte plaats. 

Sneeuwbal met geurende bloemen

De meest bekende soorten met geurende bloemen zijn de Viburnum bodnantense ‘Dawn’ en ‘Charles Lamont’ en de Viburnum x burkwoodii ‘Anne Russell’. De laatste is een compacte struik die maximaal 2 meter hoog wordt, glanzend groen blad heeft dat in zachte winters niet afvalt en in maart-april lichtroze tot witte geurende bloemtrossen draagt.

De Viburnum bodnantense 'Dawn' bloeit van november tot januari. Deze sneeuwbal wordt maximaal 2,5 meter hoog en niet breder dan 1 meter. De Viburnum bodnantense 'Charles Lamont' lijkt sterk op de ‘Dawn’, maar bloeit iets later, van januari tot maart. Beide struiken krijgen roze, geurende bloemen.

Viburnum verzorgingstips

Viburnum houdt van volle zon of halfschaduw en staat het liefst in voedzame, humusrijke grond die aan de zure kant mag zijn. Snoeien is niet nodig, hooguit om de struik wat in vorm te houden of wanneer takken in de weg zitten. Doe dit direct na de bloei. Strooi daarna een laag compost en organische mestkorrels rond de voet van de struik en laat de aarde niet uitdrogen.

Meer wintergroen, -kleur en -geur

Kijk in ons tuincentrum in Heist-op-den-berg ook eens naar de wintergroene Choisya, die in april met geurende, witte, stervormige bloemen begint te bloeien, de Callicarpa, die in de winter opvallende lila bessen aan de kale takken draagt, de wintergroene vleesbes Sarcococca, die in februari-maart kleine geurende witte bloemen krijgt, en de Chinese of Japanse toverhazelaar Hamamelis, met van december tot maart gele geurende bloemen op de kale takken.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Start een pluktuin met deze tips

Wat is er nu fijner dan een zomerlang bloemen om je heen? Liefst zowel binnen als buiten. De oplossing: een pluktuin of bloemenborder!

Lees meer...
Maak je gazon klaar voor het voorjaar

Geef je grasmat na de koude wintermaanden wat extra liefde en aandacht. Deze tips helpen je je gazon dit voorjaar weer in topconditie te brengen!

Lees meer...
5 gewassen voor de makkelijk moestuin

Voor wie nog groene vingers moet kweken zijn er een aantal makkelijke groenten en kruiden die gegarandeerd groeien en bloeien. Wij zetten vijf aanraders voor je op een rijtje.

Lees meer...
  • Gratis bezorging vanaf €45,00
  • 4500m² tuinplezier
  • 7 dagen versgarantie
  • Ruim assortiment
  • Mooiste tuincentrum van België 2020-2021