Plant nu wuivende siergrassen

Plant nu wuivende siergrassen

Siergrassen zijn in de herfst stralende blikvangers voor in de tuin en op het terras of balkon. Veel ervan bloeien nu met pluimen of aren, ze dansen in de wind en lichten prachtig op in het zachte strijklicht of glimmen van de dauwdruppels. Zelfs in de winter zorgen siergrassen nog voor een betoverend plaatje, als hun lange stelen en verdroogde bloemaren of -pluimen zijn bedekt met een laagje rijp of sneeuw. En er zijn ook wintergroene siergrassen. Ons tuincentrum in Heist-op-den-berg steekt daarom graag de loftrompet over deze geweldige tuinplanten. 

5 redenen om siergrassen te planten

Het is al een tiental jaren een trend om siergrassen in de tuin te combineren met vaste planten, mede vanwege de prachtige tuinen en parken van de internationaal bekende ontwerper Piet Oudolf. Hij staat bekend om zijn 'Dutch Wave'-stijl met grote groepen vaste planten met een mix van verschillende siergrassen.

Wuivende siergrassen sieren de herfst

Voor hun populariteit zijn vijf goede redenen te geven:

 1. Ze zijn sterk, gaan jarenlang mee en vergen weinig onderhoud

 2. Ze geven de tuin een losjes, natuurlijk en dynamisch effect met hun wuivende en ruisende stengels en pluimen

 3. Ze hebben juist in de herfst fraaie kleuren of opvallende pluimen

 4. Ze zorgen voor een mooi wintersilhouet, vooral als er een laagje rijp op ligt

 5. Ze zijn goed voor de biodiversiteit. In de herfst en winter bieden ze insecten en kleine dieren beschutting en sommige vormen zaden waar vogels zich te goed aan doen

Snoeitip: om juist in de herfst en winter van siergrassen te kunnen genieten en bij te dragen aan de biodiversiteit snoei je ze pas in het voorjaar terug.

Wuivende siergrassen sieren de herfst

Siergrassen in alle soorten en maten

Er zijn heel veel soorten siergrassen. Sommige blijven laag en compact, andere worden hoog en weven zich sierlijk tussen andere planten door. De kleur van siergrassen loopt uiteen van groen, grijsblauw, roodbruin tot zwart. Er zijn ook soorten met bonte, gestreepte stengels en bladeren.

Sommige soorten, zoals zegge (Carex), ruwe smele (Deschampsia) en het pijpenstrootje (Molinia), bloeien in de zomer. Prachtriet (Miscanthus), diamantgras (Calamagrostis of Stipa) en lampenpoetsersgras (Pennisetum) bloeien bijvoorbeeld weer in het najaar met vrolijke pluimen en fijne aren. Zowel het blad als de pluimen kunnen mooi verkleuren. 

Wuivende siergrassen sieren de herfst

5 makkelijke siergrassen om in de herfst te planten

Het najaar is een prima tijd om te planten, want de grond is nog warm en (doorgaans) vochtig genoeg. Dus sla nu je slag in ons tuincentrum in Heist-op-den-berg en kijk ook meteen bij de voorjaarsbollen, zoals tulpen, narcissen en krokussen, die je vanaf eind september kunt planten. 

 1. Blauw schapengras (Festuca glauca); klein, maar fijn en dus ook geschikt voor in een pot. Het gras vormt een stevige, compacte pol sprieten van zo’n veertig centimeter hoog die ook in de winter grijsblauw blijven. Wil graag een zonnige plek, maar verdraagt ook wel wat schaduw.

 2. Prachtriet (Miscanthus sinensis); een echte blikvanger die wel twee meter hoog kan worden, met sierlijk groen-wit gestreept blad dat in een boog naar beneden hangt. Bloeit in het najaar met witte of roze pluimen. Staat graag op een zonnige plek, maar kan ook een beetje schaduw hebben.

 3. Japans bloedgras (Imperata cylindrica ‘Red Baron’ of ‘Rubra’); krijgt zestig tot tachtig centimeter hoge bloedrode stelen. Ook dit siergras staat graag op een zonnige plek, maar halfschaduw kan ook. Beschermen tegen strenge vorst.

 4. Lampenpoetsersgras (Pennisetum); hiervan zijn tal van soorten, maar ze krijgen allemaal van die vrolijke ragebollen. Plant ze op een zonnige plek en bescherm ze in de winter tegen strenge vorst.

 5. Hakonechloa; de naam is bijna niet uit te spreken, maar dit siergras, dat ook wel Japans bosgras wordt genoemd, is absoluut de moeite waard vanwege het geelbonte blad dat in de herfst oranje kleurt. Het blijft vrij laag (zo’n dertig tot veertig centimeter hoog) en kan dus ook prima in pot. Het Japanse bosgras gedijt in halfschaduw.

Plant nu siergrassen in je tuin of in potten op het terras of balkon, want ze zijn vaak in de herfst op hun mooist! Kom langs in ons tuincentrum in Heist-op-den-berg.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
 • Gratis bezorging vanaf €45,00
 • 4500m² tuinplezier
 • 7 dagen versgarantie
 • Ruim assortiment
 • Mooiste tuincentrum van België 2020-2021