15 tuintips voor november

November is de maand waarin de tuin langzaam in ruststand gaat. Maar dat betekent niet dat er geen werk meer te doen is! Integendeel, met deze 15 handige tuintips maak jij jouw tuin helemaal winterklaar in november.

15 tuinklussen voor de maand november

Blad opruimen in de herfst

 1. Bladruimen: Hark de gevallen bladeren bij elkaar. Leg ze op een hoopje op een beschutte plek in de tuin. Hier vinden egels en insecten een warme schuilplaats.

 2. Vogelvoederplaats: Zet een voederplaats voor vogels op. In november is voedsel schaarser, dus help de vogels de winter door met wat extra lekkers.

 3. Vorstgevoelige planten beschermen: Wikkel vorstgevoelige planten in jute of noppenfolie om ze te beschermen tegen koude nachten.

 4. Snoeien: November is een goede maand om fruitbomen en -struiken te snoeien. Verwijder dode takken en zorg voor een open kroon.

 5. Bollen planten: Het is nog niet te laat om voorjaarsbloeiende bloembollen te planten. Zet narcissen, krokussen en tulpen in de grond voor een kleurrijk voorjaar.

Voorjaarsbollen planten in november

 1. Gazon verzorgen: Maai het gazon nog een laatste keer kort voordat de winter begint. Verwijder ook eventueel mos en belucht het gras.

 2. Plantenvoeding: Geef je planten nog een laatste dosis voeding voordat de winter invalt. Zo kunnen ze sterker de koude periode in.

 3. Terras en paden reinigen: Verwijder algen en ander vuil van je terras en tuinpaden. Een schone ondergrond voorkomt glibberige situaties.

 4. Vijveronderhoud: Verwijder afgestorven planten uit de vijver en haal eventueel blad van het wateroppervlak.

 5. Tuinmeubelen beschermen: Dek tuinmeubelen af met een hoes of zet ze binnen. Zo gaan ze langer mee.

 6. Kas klaarmaken: Als je een kas hebt, is november de maand om deze schoon te maken en eventueel te desinfecteren.

 7. Bloembakken vullen: Plant winterharde planten in je bloembakken voor wat kleur op je terras of balkon.

 8. Composthoop omzetten: Zet de composthoop nog een keer om. Zo krijg je rijkere compost voor het voorjaar.

 9. Tuinplanning: Maak alvast een ruwe planning voor het volgende tuinseizoen. Welke planten wil je volgend jaar in de tuin?

 10. Genieten van de tuin: Neem ook de tijd om van je tuin te genieten in november. Met een kop warme chocolademelk kun je zelfs op frisse dagen heerlijk buiten zitten.

Nu we de basisprincipes van november-tuinonderhoud hebben behandeld, kunnen we dieper ingaan op enkele specifieke taken die je kunt uitvoeren om je tuin klaar te maken voor de winter.

Bladeren zijn waardevol

Bladeren als mulchlaag rondon een gesnoeide roos

Allereerst is het belangrijk om te benadrukken hoe waardevol bladeren kunnen zijn voor je tuin, zelfs nadat ze van de bomen zijn gevallen. Het opgeharkte blad kan dienen als een uitstekende mulchlaag die de bodem beschermt tegen extreme temperatuurschommelingen en vocht vasthoudt. Bovendien biedt het een schuilplaats voor nuttige insecten en micro-organismen die bijdragen aan een gezond bodemecosysteem.

Besteed ook aandacht aan je vijver

Daarnaast is het essentieel om aandacht te besteden aan je vijver, als je er een hebt. Door afgestorven planten te verwijderen en bladeren van het oppervlak te halen, voorkom je dat organisch materiaal zich ophoopt en de waterkwaliteit aantast. Vergeet niet om een luchtpomp te gebruiken om zuurstofniveaus op peil te houden, vooral in de koudere maanden.

Gazononderhoud in november

Gras maaien in november

Wat betreft je gazon, overweeg om het te beluchten. Door kleine gaatjes in de grasmat te prikken, bevorder je de lucht- en watercirculatie in de bodem, wat essentieel is voor een gezonde grasgroei. Daarnaast kan het verwijderen van mos en dood plantmateriaal helpen bij het voorkomen van schimmelziekten.

Geniet van de herfst

Tot slot, vergeet niet om wat tijd te nemen voor jezelf in de tuin. Neem een moment om te ontspannen en te genieten van de rust die de herfst met zich meebrengt. Een goed onderhouden tuin is prachtig, maar het is ook belangrijk om er echt van te kunnen genieten. Met deze uitgebreide tuintips voor november ben jij helemaal klaar om je tuin winterproof te maken. Geniet van de voorbereidingen en kijk uit naar een prachtig tuinseizoen in het komende jaar! Bezoek ons tuincentrum in Heist-op-den-berg voor al je benodigdheden, voorjaarsbollen en gezellige huis- en  tuinaccessoires.

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Nu doen: neem zomerstekken

Hier een praktisch stappenplan voor het nemen van zomerstekken.

Lees meer...
Ga voor een Mediterrane tuin, balkon of dakterras!

Wie houdt er nu niet van een ontspannen vakantiesfeer met mediterrane allure?

Lees meer...
Anti-muggen en wespen tips voor huis en tuin

Wij geven tips voor het wegjagen van muggen en wespen uit huis en tuin.

Lees meer...
 • Gratis bezorging vanaf €45,00
 • 4500m² tuinplezier
 • 7 dagen versgarantie
 • Ruim assortiment
 • Mooiste tuincentrum van België 2020-2021