Trend onder de kamerplanten: Alocasia

De Alocasia is al jarenlang één van onze favoriete kamerplanten. Misschien weet u niet direct over welke kamerplant we het hebben en komt de naam Olifantsoor u bekender voor. Deze beauty is een bijzondere plantensoort. Hij is er in allerlei soorten en maten, maar één ding hebben ze allen gemeen: het opvallende en prachtige blad. De bladeren hebben een brede hart- of pijlpuntvormige vorm met platte of golvende randen en opvallende nerven. Maak eens kennis met uw nieuwe beste vriend, de Alocasia.

Alocasia soorten

Alocasia's hebben een zeer indrukwekkende aanwezigheid. Moeiteloos voegt de plant stijl en sfeer toe aan elke ruimte, met name vanwege zijn bijzondere, vaak XL-formaat bladeren en bladtekeningen. We noemen hem niet voor niets ook wel Olifantsoor. Hij is er in allerlei varianten, elk zo met zijn eigen omvang en bijzonderheden. De bekendste soorten zijn:

  • Alocasia zebrina: Misschien is de Alocasia Zebrina stiekem wel onze favoriet. Hij heeft immers een compact formaat, waardoor u hem gemakkelijk op elke plek in huis neerzet. Ook de gestreepte steel geeft de plant een zeer exotische vibe. Wij worden er vrolijk van!

Alocasia Zebria - Thiels

  • Alocasia polly / amazonica: Deze Alocasia soort is herkenbaar aan de donkergroene bladeren met opvallende witte nerven. Deze kamerplant houdt van een lichte plek in huis, uit het directe zonlicht en heeft een gemiddelde waterbehoefte. Laat tussen de gietbeurten door de grond een beetje uitdrogen. Check of de plant water nodig heeft door een vinger in de grond te steken. Voelt de grond droog aan? Gieten maar!

Alocasia polly - Thiels

  • Alocasia cucullata: Alocasia cucullata, ook wel bekend als de "hooded dwarf elephant ear", is een tropische plant met prachtige, groene bladeren die hoog op een stengel groeien. De bladeren hebben een unieke vorm die doet denken aan olifantsoren.

Alocasia Cucullata - Thiels

  • Alocasia black velvet: Alocasia black velvet is een tropische plant met prachtige, glanzende, zwarte bladeren. De bladeren zijn groot en hebben een unieke, gekerfde rand. De plant houdt van een hoge luchtvochtigheid en een lichte standplek. Hoewel Alocasia black velvet gemakkelijk te verzorgen is, is het belangrijk om te onthouden dat de plant giftig is voor mensen en huisdieren als ze ingeslikt worden. Het is daarom aan te raden om de plant uit de buurt van kinderen en huisdieren te houden.

Alocasia Black Velvet - Thiels

  • Alocasia macrorrhiza: Alocasia macrorrhiza is een mooie kamerplant die goed tegen schaduw kan en houdt van een hoge luchtvochtigheid. Geef haar regelmatig een goede sproeibeurt, daar knapt de plant van op. Plaats de plant in een warme, vochtige omgeving zonder al te veel temperatuurverschillen

Alocasia macrorrhiza - Thiels

Standplaats Alocasia

Ze zien er allemaal nét even anders uit, maar komen op heel veel punten overeen. Bijvoorbeeld hun verzorging. Alocasia’s zijn subtropische planten die afkomstig zijn uit Azië en Australië. In het wild groeien deze planten onder een bladerdak, dus de Alocasia ontwikkelt van nature grote bladeren om toch genoeg zonlicht op te kunnen nemen. Deze snelgroeiende kamerplanten kunnen bijna wekelijks nieuwe bladeren laten zien als ze actief groeien. De hoeveelheid licht die de plant ontvangt, bepaalt hoe snel hij groeit. De plant zal overleven, maar niet zo snel groeien als u hem in een hoek met minder licht plaatst. Pas echter op met direct zonlicht: hierdoor verbranden de bladeren.

Alocasia verzorging

Geef Alocasia’s water als de bovenste paar centimeter van de grond droog aanvoelen. Steek uw vinger in de potgrond en voel of de aarde droog is. Alocasia's hebben een gemiddelde waterbehoefte en houden ervan om tussen de gietbeurten gedeeltelijk uit te drogen. Ze houden niet van drassige, natte voeten, dus geef liever te weinig dan te veel water. Het is dat het zo’n schoonheid is, anders had u er letterlijk geen omkijken naar! Draai de pot een kwartslag wanneer u de plant water geeft. Dit zorgt ervoor dat de plant gelijkmatig zonlicht krijgt en voorkomt dat deze naar het licht toe groeit en topzwaar wordt. In de koudste maanden van het jaar, wanneer de plant niet actief groeit, hoeft u nóg minder water te geven.

Olifantsoor kopen bij Tuincentrum Thiels in Heist-op-den-Berg

Alle Alocasia soorten houden van losse, voedselrijke potgrond en een hoge luchtvochtigheid. Plaats de plant daarom niet in de buurt van een buitendeur, tochtig raam of voor de verwarming. Deze temperatuurschommelingen remmen de groei en beschadigen mogelijk de bladeren. Bent u benieuwd welke Alocasia’s wij in ons tuincentrum verkopen? U bent van harte welkom bij Thuincentrum Thiels in Heist-op-den-Berg. Onze medewerkers koppelen ugraag aan de mooiste plant. Kom langs voor inspiratie en advies!

Bekijk openingsuren

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
  • Gratis bezorging vanaf €45,00
  • 4500m² tuinplezier
  • 7 dagen versgarantie
  • Ruim assortiment
  • Mooiste tuincentrum van België 2020-2021