Plant een (kleine) boom

Eerder tipten we op deze site van ons tuincentrum in Heist-op-den-berg al fraaie bladplanten, bodembedekkers en bloeiende planten die het goed doen in (half)schaduw. Want met die hittegolven waar we nu iedere zomer mee te maken hebben, is het verstandig meer schaduw in de tuin te creëren. De ideale manier om dat te doen is natuurlijk door een boom te planten. Ook als je geen grote tuin hebt. Er zijn genoeg mooie bomen die relatief klein blijven en die zorgen niet alleen voor schaduw en verkoeling! Lees hier waarom je een (kleine) boom in de tuin moet planten.

Bomen zijn geweldig

Bomen bieden zó veel voordelen dat ze eigenlijk in geen enkele tuin mogen ontbreken. Al plant je maar één klein exemplaar. 

  • Met hun takken en bladeren fungeren ze als natuurlijke parasol. Heerlijk op dagen met temperaturen van plus 30 °C! 
  • Bij aanhoudende of heftige plensbuien vallen helpen ze met hun grote wortelgestel het overvloedige hemelwater in de grond op te nemen. 
  • Ze slaan CO2 op, filteren fijnstof en geven zuurstof af. 
  • Ze bieden bescherming, nestelplek en voer aan vogels en insecten. 
  • Sommige bomen krijgen ook nog eens mooie bloesems, bessen en/of herfstkleuren. 
  • De bladeren die ze in het najaar laten vallen beschermen je planten tegen vorst, verrijken de grond in je tuin wanneer ze vergaan en bieden bescherming en voeding aan insecten en kleine dieren, zoals egels. 
  • Sommige bomen bloeien zelfs midden in de winter. In de donkere maanden geven ze je tuin ook extra sfeer als ze een witte of koperkleurige bast hebben of een bast met een opvallende tekening. Tip: licht de bast van bomen met een grondspot nog eens extra fraai uit.
  • Fruitbomen laten zich goed leiden (zo creëer je meer privacy) en geven net als een notenboom een heerlijke oogst. Daar pluk je letterlijk de vruchten van!

Top 7 kleine 'grootse' bomen

  1. Japanse esdoorn (Acer)

Japanse esdoorns zijn er in heel veel soorten en maten. De meeste gedijen in (lichte) schaduw en redelijk droge grond. Ze zijn winterhard en hebben doorgaans een vrij transparante, luchtige groeiwijze en elegante gekartelde bladeren die in de herfst schitterend verkleuren voordat ze afvallen. Ze groeien langzaam en worden zo'n twee tot vier meter hoog. 

  1. Sierkers (Prunus)

Ook hieruit heb je ruime keuze, van flinke exemplaren tot boompjes die in een grote pot passen. In het voorjaar dragen ze volop bloesem en in de herfst vlammende bladeren. Er is ook een sierkers die meerstammig is en midden in de winter bloeit, met roze bloesems 'op het kale hout' (de bladerloze takken): de Prunus ‘Autumnalis Rosea’. Deze wordt zes tot acht meter hoog, met vrij breed uitwaaierende takken.

  1. Sierappel (Malus)

Er zijn heel veel verschillende sierappels, die zo'n vier tot maximaal tien meter hoog worden. Sierappels zijn een aanwinst voor elke tuin. In het prille voorjaar wordt hij gesierd door zowel blad als bloesems. Die laatste zijn ook een dankbare voedingsbron voor bijen en hommels. In het najaar hangt de boom vol met appeltjes die tot na de jaarwisseling in de boom kunnen blijven hangen, mits de vogels ze niet hebben opgegeten. 

  1. Krentenboompje (Amelanchier)

Een meerstammig boompje dat ook 'op stam' verkrijgbaar is. Met een massa witte, geurende bloempjes in het voorjaar, rode, purperen of zwarte 'krentjes' in de zomer (waar vogels dol op zijn), frisgroen ovaal blad dat in de herfst fel verkleurt en een elegant takkenstelsel in de winter. Het krentenboompje wordt zo'n vier tot zes meter hoog.

  1. Perzische slaapboom of zijdeboom (Albizia) 

Een exotisch ogende boom die zo'n acht meter hoog wordt en in de zomer pluizige knalroze-witte bloemen krijgt. Vlinders, bijen en hommels komen daar in groten getale op af. De parasolachtige groeiwijze en de fraaie dubbelgeveerde bladeren (die elke nacht sluiten) mogen er ook wezen. Verdraagt temperaturen tot -15 °C, mits hij op een zonnige en beschutte plek staat.

  1. Judasboom (Cercis) 

De judasboom bloeit in het vroege voorjaar met felroze of witte bloempjes die volop voedsel aan bijen bieden. Daarna vormt hij zijn hartvormige bladeren die verkleuren in de herfst, voordat ze weer afvallen. Hij groeit langzaam, is meerstammig en vormt grillige, breed uitwaaierende takken. De boom wordt uiteindelijk zo'n acht meter hoog. 

  1. Valse tulpenboom of beverboom (Magnolia)

Wie is er nu niet verliefd op de prachtige bloemen van de Magnolia? Er zijn zelfs liedjes over geschreven. Ook van deze 'boom' (eigenlijk een sierheester) zijn heel veel verschillende variëteiten, maar de meeste blijven relatief klein en groeien tot zo'n drie tot zes meter hoogte. De bloemen verschijnen in april en zijn wit, roze, paars of rood en tulp- of bolvormig, geurend of niet... Helaas duurt de bloeitijd maar kort, maar oh, wat zijn ze mooi!

Koop een boom voor in de tuin

Kijk in ons tuincentrum in Heist-op-den-berg naar de collectie kleine bomen, of het nu lei-, parasol- of fruitbomen zijn. Want we hebben het nog niet eens over de goudiep, bolcatalpa, een sierwilgje op stam of de Cornus kousa (de grootbloemige Japanse kornoelje) gehad. Bomen kun je het best in het najaar planten, net als rozen en nog veel meer struiken overigens. We noemen de herfst daarom ook wel 'de tweede lente'. Daarover binnenkort meer!

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Top 5 siergrassen die je nu kunt planten

Sla nu je slag in ons tuincentrum voor de mooiste siergrassen. Wij lichten onze 5 favoriete siergrassen van het moment voor je uit.

Lees meer...
Siergrassen die de herfst sieren

In ons tuincentrum vind je siergrassen voor elke soort tuin, inclusief soorten die je ook in een pot op je balkon of (dak)terras plaatst.

Lees meer...
Groenbemesters

Leer alles over groenbemesters: onmisbare hulpjes in de moestuin!

Lees meer...
  • 4500m² tuinplezier
  • 7 dagen versgarantie
  • Ruim assortiment
  • Mooiste tuincentrum van België 2020-2021