LAVENDEL
Geurend en mediterrane sfeer, lokt bijen en vlinders!
Lavendel is een populaire en veelzijdige plant die al eeuwenlang geliefd is om haar heerlijke geur, prachtige paarse bloei en rustgevende eigenschappen. Deze mediterrane mooimaker brengt niet alleen kleur in je tuin of op je balkon, maar trekt ook bijen en vlinders aan, wat goed is voor de biodiversiteit.
Standplaats: Zonaanbidder bij uitstek
Lavendel houdt van warmte en zon. Zet deze plant dus op een zonnige plek waar ze minstens 6 uur direct zonlicht per dag krijgt.
Wat betreft de bodem: lavendel houdt van een goed doorlatende, eerder droge grond. Te natte grond of schaduwrijke plaatsen zorgen snel voor wortelrot of een minder uitbundige bloei.
-
Lichtbehoefte: Volle zon
-
Grondsoort: Droge, zandige of kalkrijke grond
-
Waterbehoefte: Matig (vermijd natte voeten!)
Onderhoud
Plant lavendel met de juiste bodemverbeteraar
Is de grond te compact en te zwaar? Verbeter dan de drainage van de bodem voor het aanplanten met 'Universele Potgrond'. Dit product zorgt voor een luchtige, goed doorlatende grond.
Snoei lavendel 2 keer per jaar
Snoei je lavendelplant een eerste keer in het voorjaar, rond maart-april, en een tweede keer in het najaar, in september. Let wel op dat het zeker niet vriest tijdens de snoeiperiode!
Door je lavendel na de bloei te snoeien, vermijd je dat de plant open valt en te zeer verhout. Bovendien behoudt je lavendel door te snoeien zijn bossige karakter. De groei van nieuwe, krachtige scheuten wordt gestimuleerd.
Verzorg lavendel met voeding en bodemverbeteraar
Naast een zonnige standplaats en een goed doorlatende bodem vraagt lavendel ook een aangepaste bemesting en voldoende kalk om goed te groeien en te bloeien.
Meststof voor lavendel
Om je lavendel te laten schitteren zoals op de velden van de Provence, is er de op maat ontwikkelde meststof voor Lavendel:
· Een puur organische meststof met lange werking
· Rijk aan kalium, voor intense bloemkleuren
· Rijk aan organische stof, die door het bodemleven omgezet wordt in humus; deze humus verbetert de structuur, de doorlaatbaarheid en het microbieel leven van de grond.
Een jaarlijkse kalkbeurt
Naast een aangepaste bemesting is ook een goede bekalking van belang. Lavendel vraagt flink wat kalk voor een goede opname van de voedingselementen uit de toegediende meststoffen. Strooi daarom jaarlijks kalk in het vroege voorjaar.