Onderhoud gazon najaar

Onderhoud gazon najaar

Waarom bemesten?

Na de droogte van de zomer heeft je gazon extra voedingsstoffen nodig om de winter door te komen. September is de beste maand om je gazon te bemesten. Dan heeft je gazon nog voldoende tijd om de voedingsstoffen op te nemen en aan te sterken voordat de winter begint. In de winter is je gazon onderhevig aan extreme weersomstandigheden zoals vorst en veel neerslag. Een dichte grasmat in het najaar zorgt ervoor dat je gazon goed de winter doorkomt. Kale plekken waar door de droogte en betreding het gras grotendeels is verdwenen, krijgen best een duwtje in de rug om zich vóór de winter weer helemaal te vullen met gras. Een bemesting van het gazon met een aangepaste formule is daarom erg belangrijk.

In ons tuincentrum in Heist-op-den-Berg vind je een grote keuze aan meststoffen voor het gazon. Ideaal voor een wintersterk gazon is de DCM Gazonmeststof Najaar (NPK 8-4-15 + 3 MgO + ijzer). Wanneer je gazon in het voorjaar een stapje voor heeft, krijgen onkruid en mos minder kans om zich te ontwikkelen.

De speciale formule met voldoende stikstof (N), fosfor voor de wortelvorming (P) en een hoog gehalte aan kalium (K) voor een sterk gazon, werd aangevuld met 3 % magnesiumoxide (MgO) en ijzer voor een diepgroene graskleur. Het extra magnesium en ijzer in deze gazonmeststof garanderen een blijvende diepgroene kleur, de hele winter lang. Het ijzer is gebonden onder de vorm van ijzerchelaat dat geleidelijk vrijkomt, vlekken op tegels of kleding zijn dus uitgesloten.

Strooi meststoffen bij voorkeur uit met een meststofstrooier, dan verdeel je de korrels gelijkmatig. Rij in twee richtingen, de tweede keer haaks op de eerste. Strooi de meststoffen uit op een droge grasmat, bij voorkeur vlak voor een regenbui.

 

Kalk strooien

Bekalk je gazon wat later in het najaar. Zo krijgt de kalk de tijd om rustig in de grond te dringen, en kun je in het voorjaar meteen starten met bemesten. Door elk jaar kalk op je gazon te strooien, werk je de natuurlijke verzuring van de bodem (o.a. door zure regen) tegen. Je gazon krijgt hierdoor een optimale zuurtegraad, wat de vorming van mos voorkomt. Een kalkbeurt verbetert bovendien de bodemstructuur en zorgt ervoor dat het gazon de meststoffen beter kan opnemen. Gebruik bijvoorbeeld DCM Groen-Kalk®. Dit is een snel oplosbare, gekorrelde kalk die bovendien rijk is aan magnesium. Hierdoor versterkt hij ook meteen de mooie, diepgroene kleur van je gazon. Kalk is niet giftig voor dieren en maakt geen vlekken op je kleding.

 

Tip!

Het is raadzaam bij de laatste maaibeurten het gras iets langer te laten (5 - 6 cm i.p.v. 3 - 4 cm), anders verhoog je de kans op mos.

 

  • Gratis bezorging vanaf €45,00
  • 4500m² tuinplezier
  • 7 dagen versgarantie
  • Ruim assortiment
  • Mooiste tuincentrum van België 2020-2021