Juli hooimaand

Juli hooimaand

Misschien kent u het nog van vroeger: juli is de hooimaand. Wat betekende dat dan precies? Had elke maand vroeger een betekenis en gebruiken we die betekenissen nog steeds? Juli is van oudsher de hooimaand, dat wil zeggen dat het hooien plaatsvond. Hooien deed men vroeger met de hand, dat wilde zeggen dat het gras werd gemaaid, gedroogd, gekeerd om de andere kant te drogen, gebundeld en daarna opgeslagen in een hooischuur. Tegenwoordig gebeurt dit allemaal machinaal en soms al in de maand juni. Dan ziet u overal op de weilanden grote hooibalen liggen.

Wat is hooien

Vooral voor boeren is hooien belangrijk,  maar wat is dat nu, hooien? Hooien is het maaien, drogen en bundelen van gras. Het gedroogde gras verandert zo in hooi wat in de wintermaanden dient als voedsel voor de dieren. In de maand juli groeit het gras in een hoog tempo. Om te hooien moet het gras goed droog zijn, daarom is de maand juli uitstekend voor het hooien. Door de vele zonuren krijgt het gras de kans om goed te drogen en halen boeren de gebundelde hooi naar binnen voor de winter. De hooibalen dienen in de winter als voer voor de dieren.

Moderne boeren

Vroeger was juli een belangrijke maand voor het maken van hooibalen omdat dit de enige maand was dat het gras hoog genoeg was en goed kon drogen. Tegenwoordig gebruiken moderne boeren bemesting om vaker en eerder te hooien. Waar voorheen veel gras nog onbruikbaar was door onkruidgroei, zijn boeren daar tegenwoordig veel slimmer en handiger in. Door vroege bemesting maaien boeren nu vaak al in juni en soms in augustus nog een keer. Door goede voeding groeit het gras na het maaien goed door en hebben de boeren meer hooi tot hun beschikking.

Gras maaien in juli

Heeft u zelf een gazon in de tuin? De maand juli is een goede maand om het gras te maaien, door regenval en hoge temperaturen groeit het gras op sommige plekken erg hard. Waar let u op bij het maaien van uw gazon in juli:

 • In de perioden maart-april en juli-augustus maait u wekelijks het gazon.
 • Maai het gras niet korter dan 3 centimeter om verbranding te voorkomen
 • Laat het gras niet langer worden dan 6 centimeter.
 • Maai het gras niet wanneer het te nat is
 • Maai het gras niet op te warme dagen.
 • Laat het gemaaide gras op de grasmat liggen als mulchlaag, dit biedt bescherming tegen verdamping door de zon.

Koop grasmaaiers bij Tuincentrum Thiels

Bent u op zoek naar de perfecte grasmaaier voor uw gazon? Bij Tuincentrum Thiels hebben we grote, kleine, elektrische en handgrasmaaiers van de beste merken voor u. Een goede, scherpe grasmaaier vergemakkelijkt uw tuinklus. Met scherpe messen maait u het gras met gemak. Botte scharen beschadigen uw gras en vertragen bovendien de tuinklus. Kom langs in ons tuincentrum in Heist-op-den-Berg en bekijk ons aanbod grasmaaiers.

Koop alles voor uw gazon in Heist-op-den-Berg

Ook voor gazonbemesting, kalk, verticuteerharken en andere gazonbenodigdheden komt u naar Tuincentrum Thiels in Heist-op-den-Berg. In ons grote, frisse en mooie tuincentrum vindt u alles voor een groen gazon. Zorg voor een gezonde, sterke grasmat met de juiste verzorging. Heeft u vragen over de verzorging van uw gazon of heeft u problemen bij het mooi groen houden van uw gazon? Onze medewerkers helpen u graag. Kom langs in ons tuincentrum en vraag gerust om advies.

Bekijk onze openingstijden

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak jouw tuin vlindervriendelijk

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
Wij hebben de zomer al in de bol!

Wij hebben de zomer al in de bol! Letterlijk, want er zijn heel veel bijzondere bollen en knollen die prachtig bloeien in de zomer. Sommige ervan ken je vast, zoals de dahlia en begonia. Maar je kunt ook kiezen voor meer onbekende, exotische toppers.

Lees meer...
 • Gratis bezorging vanaf €45,00
 • 4500m² tuinplezier
 • 7 dagen versgarantie
 • Ruim assortiment
 • Mooiste tuincentrum van België 2020-2021