Lavendel, wie kent haar niet?

Lavendel, wie kent haar niet?

Lavendel brengt rust

Lavendel is een plant die direct een gevoel van rust en sereniteit oproept. Met zijn prachtige paarse bloemen en heerlijke geur is lavendel een favoriet in vele tuinen. Naast de esthetische waarde van lavendel, heeft deze prachtige plant ook praktische toepassingen. De geur van lavendel staat bekend om zijn ontspannende en kalmerende effecten. Het wordt vaak gebruikt in aromatherapie en kan u helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van een goede nachtrust. Lavendel werd zelfs al door de oude Egyptenaren gebruikt bij het balsemen van lichamen en later ontdekten de Romeinen de vele voordelen van lavendel, zoals het gebruik in badhuizen en parfums.

 

Mediterrane sfeer

Hoewel lavendel veel voorkomt als tuinplant in Nederland, straalt het een mediterrane sfeer uit met zijn geur en uitstraling. Het brengt u direct in gedachten naar de velden in Zuid-Frankrijk, waar de zomerzon een rijke geur verspreidt. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat deze zonnige bloeier perfect groeit in rotstuinen. Maar ook in borders en zelfs als haag komt lavendel volledig tot zijn recht. De toevoeging van lavendel geeft uw tuin een vleugje mediterrane charme.

 

Bijen en vlinders

Een van de vele redenen waarom lavendel geliefd is bij tuiniers, is het feit dat het een ware magneet is voor bijen en vlinders. Het aantrekken van deze bestuivers is niet alleen goed voor de natuur, maar ook een visueel feest in uw tuin. Het zien van deze prachtige insecten die zich voeden met de nectar van de lavendelbloemen brengt uw tuin tot leven.

 

Lavendel soorten

Wist u dat er meer dan 45 verschillende soorten lavendel zijn, waarvan de meest voorkomende Lavandula angustifolia is? Deze soort staat bekend om zijn helderpaarse bloemen en intense geur. Andere populaire variëteiten zijn Lavandula stoechas met zijn opvallende bloeiwijze en Lavandula intermedia. Wil je meer weten over de verschillende lavendel soorten? Lees het hier in onze plantengids: https://www.tuincentrumthiels.be/plantengids/search/name/lavendel.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
  • Gratis bezorging vanaf €45,00
  • 4500m² tuinplezier
  • 7 dagen versgarantie
  • Ruim assortiment
  • Mooiste tuincentrum van België 2020-2021