Snoeien in het najaar

Het najaar is begonnen. De temperaturen dalen, veel bomen en struiken zijn uitgebloeid en er valt steeds meer regen. De start van het najaar vormt een belangrijk moment in de tuin. Tijd om te snoeien!

Waarom snoeien in het najaar?

Het snoeien van tuinplanten zorgt enerzijds voor bescherming van planten die de vorst niet goed verdragen en anderzijds helpt het om energie te bewaren voor het nieuwe seizoen. De plant geeft dan geen energie meer aan uitgebloeide bloemen en kan zich bij wijze van spreken opmaken voor het nieuwe seizoen. Planten slaan hun energie in het najaar op in de wortels. Moet je dan zomaar alles kortwieken? Zeker niet! Houd er rekening mee dat bloemstelen, zaadhoofden en zelfs uitgebloeide bloemen van grote waarde zijn voor veel tuinbezoekers, zoals vogels en insecten. De hoogteverschillen in de tuin zorgen namelijk voor onderdak en de zaadhoofden dienen als voedsel voor tuinvogels en andere tuindieren.

Najaarssnoei - Thiels

Tips voor de najaarssnoei

Begin september bestaat snoeien vooral uit het verwijderen van uitgebloeide bloemen, maar later in de maand kun je echt met een snoeischaar aan de slag gaan.

In dit overzicht vind je meer informatie over de najaarssnoei van verschillende planten op verschillende momenten in het najaar:

 • Bramenstruik: alle takken van de bramenstruik die vrucht hebben gedragen snoei je vanaf begin september. Dit zorgt ervoor dat er in de lente nieuwe uitlopers ontstaan

 • Frambozenstruik: oude stammen en jonge uitlopers snoei je weer terug tot aan de voet. Sterke uitlopers, de nieuwe ‘stammen’ snoei je voor maximaal 10 centimeter terug.

 • Lavendel: oude bloemen snoei je weg, evenals de bovenkant van de haag. Pas op dat je niet in het oude hout snoeit, dan loopt de plant namelijk niet meer uit.

 • Geraniums: de start van het najaar is vaak het moment dat ze er wat minder netjes bij staan. Snoei het blad terug totdat je alleen een pol van blad overhoudt.

 • Afrikaanse lelie: zodra de laatste bloemen verwelken, knip je de stengels tot de voet terug. Ook het blad dat een beetje vergeeld is, knip je weg.

 • Dahlia: uitgebloeide bloemen verwijder je voorzichtig met een snoeischaar. Dit stimuleert de vorming van nieuwe knoppen en bloemen.

 • Overige perkplanten en eenjarigen: haal met regelmaat de uitgebloeide bloemen weg.

 • Blauwe regen: uitlopers mogen ingekort worden, snoei deze terug tot op 5 á 6 ogen. Als de blauwe regen tegen de gevel aan is geplant, let er dan op dat deze niet in de dakgoot groeit of de afvoerpijp klemt.

 • Hagen: als de haagplanten sterk zijn gegroeid, snoei je ze terug tot waar het afgelopen seizoen de uitlopers begonnen. Gebruik hiervoor altijd een goede, schone snoei- of heggenschaar! Bladverliezende hagen knip je een beetje bij en groenblijvende hagen snoei je nu in model.

 • Bomen: snoei bomen als de Esdoorn, Notelaar en Berk indien nodig.

 • Appelboom: de jonge scheuten snoei je zo’n 2 á 3 knoppen terug van de basis.

 • Kruiden: verschillende kruidenplanten in de tuin zijn na de zomer wellicht wat verwilderd. Deze snoei je terug tot op de grond of tot net boven de basis.

Najaarssnoei - Thiels

Wat hoef je niet te snoeien in het najaar?

Zoals eerder benoemd, is het belangrijk dat er nog wat hoogte en leven in de tuin blijft in de winter. Verschil in hoogte, bloemstelen, zaadhoofden en stengels zijn namelijk belangrijk voor verschillende tuindieren. Zo vormt jouw tuin of balkon een voedsel- en schuilplaats. Laat gerust iets staan in de tuin, ook als het uitgebloeid is. Voor het gemak hebben we een klein overzicht van planten die je sowieso liever laat staan:

 • Siergrassen: deze kunnen zelfs gaan rotten als je ze terugknipt. De bladpollen vormen een isolatie tegen de winterkou én de zaadhoofden zijn juist een mooi gezicht in de winter!

 • Wilg: en andere heesters met een gekleurde stengel zoals rubus-soorten, laat je in het najaar het beste met rust zodat de jonge stengels nog blijven staan gedurende de winter.

 • Voorjaarsbloeiende struiken: voornamelijk bij de struiken is het geval dat de bloemknoppen die je tegenkomt in het voorjaar nog gaan bloeien. Bekijk daarom goed welke struik je hebt en of deze een najaarssnoei nodig heeft. Natuurlijk vraag je onze kundige medewerkers in het tuincentrum in Heist-op-den-berg om advies, zij denken graag met je mee!

Snoeigereedschap voor de najaarssnoei

Heb je nog vragen over planten in je tuin die waarvan je niet zeker weet hoe of wanneer je ze moet snoeien? Of zoek je nog het juiste snoeigereedschap? Dan helpen wij je uiteraard graag met een persoonlijk advies! Vraag gerust een van onze enthousiaste medewerkers bij in ons tuincentrum in Heist-op-den-berg.

Bekijk openingstijden

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Top tuin- en potplanten met zomerse geuren

Op zoek naar een natuurlijk zomers parfum? Wij bieden voldoende keuze uit tuin- en potplanten die heerlijk geuren.

Lees meer...
Tuintips voor de langste dag van het jaar

Op 21 juni is het de langste dag van het jaar. Dat betekent (mid)zomer! De ideale tijd om ervoor te zorgen dat je tuin- en balkonplanten nog lang en rijk zullen bloeien. Waarom en hoe ontdek je hier!

Lees meer...
Houd het hoofd (en de tuin) koel

Er is warm weer voorspeld... Er zijn veel natuurlijke oplossingen om ervoor te zorgen dat je in de zomer niet wegsmelt, maar kunt genieten van het buitenleven met voldoende verkoeling. Ons tuincentrum geeft graag slimme 5 slimme oplossingen voor tuin en balkon tegen oververhitting.

Lees meer...
 • Gratis bezorging vanaf €45,00
 • 4500m² tuinplezier
 • 7 dagen versgarantie
 • Ruim assortiment
 • Mooiste tuincentrum van België 2020-2021