Help de eekhoorn en egel in de tuin

Help de eekhoorn en egel in de tuin

We zien het steeds vaker:  dat men bereid is de biodiversiteit te bevorderen. Dit doen we met z’n allen al graag voor de vlinders en de bijen. Maar nu de herfst aanbreekt zit ons werk er niet op. In de herfst zien we veel egels en eekhoorns in onze tuin. We vinden dit vooral een schattig plaatje, maar wist u dat deze diertjes heel nuttig zijn?

Eenhoorn in de tuin

Het is misschien wel hét meest typerende plaatje voor de herfst: de eekhoorn. Een prachtig beestje dat van hot naar her rent, zijn mondje vol stopt met nootjes en vervolgens vliegensvlug uit het zicht verdwijnt. Wist u dat de eekhoorn een heel belangrijke rol speelt voor de rest van de dieren? 

Eekhoorns zijn enkel overdag actief. Daarom krijgen we ook vaak de kans deze pluizige beestjes te spotten. Overdag is de eekhoorn op speurtocht naar voedsel. Nootjes, zaden, pitjes, de eekhoorn verzamelt het allemaal. Maar in tegenstelling tot veel andere dieren eet de eekhoorn hier nog niks van. Al het voedsel wordt op verschillende plekken in onze tuinen verstopt. De eekhoorn legt een voorraad aan om deze in de winter weer terug te vinden.

Maar zo gulzig als de eekhoorn in de zomer is, zo hongerig is hij niet in de winter. En dit is hoe de eekhoorn bijdraagt. De eekhoorn laat wel eens wat vallen of vergeet wel eens waar een voorraad verstopt ligt. Andere dieren zoals vogels en egels vinden dit voedsel dan weer en hoeven minder hard te zoeken naar voedsel. 

Eekhoorn - Thiels

Help de eekhoorn: tips

Net als voor andere dieren, wordt het ook voor de eekhoorn steeds lastiger om voldoende voedsel en water te vinden. Help de eekhoorn een handje (of pootje) door wat extra’s achter te laten in de tuin. Denk hierbij aan ongezouten pinda’s, walnoten en rozijnen. Leg dit voedsel los in de tuin of leg het in een speciaal voederhuisje om het de eekhoorn iets makkelijk te maken. Zet een kommetje water neer op een beschutte plek zodat de eekhoorn zijn dorst kan lessen. Let er wel op dat deze plek niet makkelijk te bereiken is door huiskatten en andere roofdieren.

De eekhoorn vindt zijn rustplaats het liefst in hoge dichte bomen. Heeft u een tuin vol bomen? Laat dan de bladeren zo lang mogelijk aan de takken om de eekhoorn een veilig plekje te bieden. Geen tuin of niet genoeg plek voor een boom in de tuin? Hang dan een nestkastje aan de muur. Deze geeft de eekhoorn een fijne plek om uit te rusten tijdens zijn zoektocht naar eten.

Egels in de tuin

Een ander zeer aangenaam herfstdiertje is de egel. Wanneer u egels in de tuin ziet, hoeft u in principe niets te doen. Wilt u de tuin toch wat comfortabeler maken voor de egel, lees dan onze tips. Wist u dat de egel een hoop doet voor de mens? De egel is namelijk een natuurlijke bestrijder van ongedierte. Zo eet de egel graag beestjes zoals slakken en rupsen waarmee ze uw planten en gewassen beschermen. Egels in de tuin vormen eigenlijk een goedkope insectenverdelger. Heeft u een egel in de tuin, stop dan direct met het gebruik van pesticiden, deze zijn giftig voor de egel. 

De hele zomer is de egel druk bezig zich vol te eten waarna de egel van oktober tot april een winterslaap houdt. Helaas wordt het steeds moeilijker voor de egel om voldoende voedsel te vinden in de zomer en steeds lastiger een goede nestelplek te bouwen voor de winter. Help de egel een handje! We leggen u graag uit hoe.

Eekhoorn - Thiels

Help de egel: tips

Egels zijn echte nachtdieren. Overdag ziet u ze daarom ook bijna niet. Ziet u overdag toch een egel? Dan betekent dit vaak dat de egel hulp nodig heeft. Aangezien de egel een beschermde diersoort is, raden we u altijd aan direct de egelopvang of dierenambulance te bellen. 

Om het de egel ‘s nachts zo comfortabel mogelijk te maken geven we u enkele tips.

  • Haal niet alle gevallen bladeren en takjes op uw gazon of in de border weg. Verzamel alles op een hoopje in de hoek van de tuin. De egel zal dit hoopje namelijk gebruiken om ergens een nestje te bouwen voor de winter. 

  • Heeft u nu geen bladhoudende planten of bomen in de tuin? Overweeg dan een egelhuisje te kopen of zelf te bouwen! Een egelhuisje zet u het beste uit de wind en vult u met blaadjes, stro of takjes. Zorg dat er geen water in het huisje kan lopen, de egel zit graag droog. 

  • Voorzie de egel van extra voedsel. In ons tuincentrum in Heist-op-den-berg verkopen we speciaal egelvoer, maar u kunt ook wat schoteltjes met kattenvoer neerzetten. Zo kan de egel gemakkelijker zijn buikje vol eten voordat hij aan zijn winterslaap begint. Let er wel op dat de buurtkatten niet zo makkelijk bij het voedsel kunnen.

  • Maak een opening in de schutting zodat de egel makkelijk van tuin naar tuin kan struinen op zoek naar voedsel. 

Kom in actie voor nuttige tuinbewoners

Kom naar ons tuincentrum in Heist-op-den-berg en laat u adviseren over het helpen van nuttige tuinbewoners als de eekhoorn en de egel. Naast deze diertjes zijn er nog talloze andere nuttige tuinbewoners. Deze zijn niet alleen essentieel voor de biodiversiteit, maar dragen ook bij aan de gezondheid van uw tuin. Genoeg reden om iets terug te doen voor deze tuinbewoners!

Bekijk openingstijden

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Top tuin- en potplanten met zomerse geuren

Op zoek naar een natuurlijk zomers parfum? Wij bieden voldoende keuze uit tuin- en potplanten die heerlijk geuren.

Lees meer...
Tuintips voor de langste dag van het jaar

Op 21 juni is het de langste dag van het jaar. Dat betekent (mid)zomer! De ideale tijd om ervoor te zorgen dat je tuin- en balkonplanten nog lang en rijk zullen bloeien. Waarom en hoe ontdek je hier!

Lees meer...
Houd het hoofd (en de tuin) koel

Er is warm weer voorspeld... Er zijn veel natuurlijke oplossingen om ervoor te zorgen dat je in de zomer niet wegsmelt, maar kunt genieten van het buitenleven met voldoende verkoeling. Ons tuincentrum geeft graag slimme 5 slimme oplossingen voor tuin en balkon tegen oververhitting.

Lees meer...
  • Gratis bezorging vanaf €45,00
  • 4500m² tuinplezier
  • 7 dagen versgarantie
  • Ruim assortiment
  • Mooiste tuincentrum van België 2020-2021