Tips voor kamerplantenverzorging in de herfst

De zomer is bijna ten einde: langzaamaan vallen er buiten al wat bladeren van de bomen en heeft u het zwembad alweer opgeruimd. Ook binnen ruilt u de zomerbloeiers in voor droogbloemen en leuke herfstaccessoires. Het leven verplaatst zich van buiten weer naar binnen. Dat is een hele verandering, ook voor uw kamerplanten. In dit blog leest u tips voor kamerplantenverzorging in de herfst. 

Verzorging kamerplanten in het najaar

Waar we onze kamerplanten ‘s zomers soms wel twee tot drie keer per week water gaven, schroeven we de watergifte in het najaar weer een beetje terug. Het aantal zonuren per dag neemt af en daarmee daalt de temperatuur ook. Kamerplanten hebben daardoor een stuk minder water nodig dan in de zomer. Om ervoor te zorgen dat uw kamerplanten de herfst en winter doorkomen, hebben wij een aantal tips voor u. 

Tips voor kamerplantenverzorging in de herfst - Thiels

 1. Geef minder water

Kamerplanten gaan na de zomer in ruststand, dat wil zeggen dat ze geen actieve groei meer hebben. Tijdens deze ruststand verbruikt de kamerplant minder energie en hebben de wortels dus ook minder water nodig. In het najaar schijnt de zon minder fel waardoor de aarde ook minder snel uitdroogt. Geef kamerplanten in de herfst dus minder vaak water, ongeveer één keer per week. 

 1. Zorg voor meer licht

In de herfst neemt het aantal uren daglicht af, waardoor jouw groene vriend het moeilijker heeft om voldoende zonlicht op te vangen. Waar uw plant in de zomer iets van het raam af stond, mag u de plant in de herfst juist weer iets dichter bij het raam zetten. Houd de lichtbehoefte in de gaten, ga geen Sanseveria in het raamkozijn zetten, daar is het veel te licht voor hem. Twijfelt u over de exacte lichtbehoefte? Vraag onze medewerkers om advies of check het in de plantengids.

 1. Stop met bijvoeden

Doordat kamerplanten in de herfst in ruststand gaan en een stuk minder groeien, hebben ze minder behoefte aan plantenvoeding. Geef plantenvoeding tot aan begin augustus en wacht daarna tot de lente. Geeft u toch plantenvoeding, dan beschadig je hiermee de plantenwortels.

 1. Zorg voor een goede luchtvochtigheid

Hoewel het lijkt alsof de luchtvochtigheid in de zomer lager ligt, is dit eigenlijk het geval in de herfst. Waar we ‘s zomers vaak deuren en ramen openzetten, laten we in de herfst vaak deuren en ramen gesloten. Dit in combinatie met de verwarming die aangaat, zorgt voor een droog klimaat in huis. Vooral tropische kamerplanten houden van een hoge luchtvochtigheid. Dit bereikt u door in de herfst de bladeren van kamerplanten veel te sproeien met de plantenspuit. 

Tips voor kamerplantenverzorging in de herfst - Thiels

Uitzondering: cactussen, vetplanten en planten met behaarde bladeren houden niet van vocht. Zij zijn gewend aan droge lucht en hoeft u dan ook nooit te sproeien. 

 1. Niet verpotten

Kamerplanten hebben hun actieve groeiseizoen in het voorjaar. De lente is dan ook de uitgelezen kans om jouw kamerplant te verpotten. Stel het verpotten van uw kamerplant in de herfst dus nog even uit. De plant houdt het heus nog wel even uit tijdens de koudere maanden. Trakteer hem in het voorjaar op een pot die 20% groter is dan de huidige pot. Deze zijn verkrijgbaar in ons tuincentrum.

Uitzondering: is uw plant in de zomer zo hard gegroeid dat de wortels boven de aarde uitkomen, dan is het wel verstandig om de plant te verpotten. Zeker aan het begin van de herfst heeft je plant nog voldoende energie om zijn grotere huisje eigen te maken.

 1. Zorg voor voldoende warmte

De meeste kamerplanten zijn van tropische afkomst en houden dan ook van een warme ruimte. Staan uw kamerplanten in een kamer waar de kachel niet aangaat, verplaats hem dan naar een ruimte waar het iets warmer is. Tropische kamerplanten houden van een minimale temperatuur van 15 graden overdag tot 12 graden ‘s nachts. 

Let op: plaats uw tropische groene vriend nu niet ineens naast een radiator om hem warm te houden. Verwarmingen drogen de lucht namelijk ook erg uit. Dit geldt ook voor vloerverwarming. Plaats uw kamerplant op een plantenstandaard of een kruk of tafeltje.

 1. Knip oneffenheden weg

Het kan voorkomen dat uw kamerplant wat gele, bruine of dode stengels en bladeren heeft. Deze knipt u  makkelijk weg met een keukenschaar of snoeischaar. Lelijke bladeren of bruine randen komen het hele jaar door voor. Deze kunt u eigenlijk altijd wel wegknippen. Zo houdt u uw plant mooi en in shape.

Tips voor kamerplantenverzorging in de herfst - Thiels

Meer informatie over kamerplantenverzorging?

Wilt u meer weten over het verpotten van uw kamerplant, de juiste plantenvoeding of bent u op zoek naar een handige plantenstandaard? Ons tuincentrum in Heist-op-den-berg is de plek voor kamerplanten en alle benodidgheden. Onze medewerkers hebben veel kennis van groen en helpen u graag bij alle soorten vragen. Tot snel in Heist-op-den-berg!

Bekijk openingsuren

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak jouw tuin vlindervriendelijk

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
Wij hebben de zomer al in de bol!

Wij hebben de zomer al in de bol! Letterlijk, want er zijn heel veel bijzondere bollen en knollen die prachtig bloeien in de zomer. Sommige ervan ken je vast, zoals de dahlia en begonia. Maar je kunt ook kiezen voor meer onbekende, exotische toppers.

Lees meer...
 • Gratis bezorging vanaf €45,00
 • 4500m² tuinplezier
 • 7 dagen versgarantie
 • Ruim assortiment
 • Mooiste tuincentrum van België 2020-2021