Maak van jouw tuin een mediterraans vakantieoord

Maak van jouw tuin een mediterraans vakantieoord

Frankrijk en Italië staan al jaren hoog in de lijst van populaire vakantiebestemmingen. Misschien ga je er deze zomer weer naartoe? Zo niet, dan creëer je toch gewoon zo'n heerlijke mediterrane sfeer in je eigen tuin? Droom weg bij het idee aan velden vol geurende lavendel, balkonnetjes vol potgeraniums en terrasjes onder de druivenranken. Haal de ontspannen, kleurrijke en zonovergoten mediterrane sfeer naar eigen tuin, (dak)terras of balkon! Hoe je dat doet? Ons tuincentrum in Heist-op-den-berg geeft je graag praktische tips en inspirerende ideeën.

Kuipplanten

Oleander, bougainville, vijg, een olijf op stam, een citroenboompje... Zet één of twee van deze planten op het terras of balkon, in een grote houten kuip of terracotta pot en je waant je meteen in vakanteisferen. Deze kuipplanten zijn allemaal zonliefhebbers, maar niet allemaal even winterhard. In een pot of kuip bescherm je ze makkelijk tegen vorst door ze 's winters in te pakken met vliesdoek, jute of bubbeltjesplastic of door ze in het najaar in een vorstvrije ruimte te zetten.

Oleanders en bougainvilles bloeien eindeloos, zolang ze maar voldoende zon en regelmatig water krijgen. De bloemkleuren variëren van wit en roze tot violet en rood. Het momenteel heel hippe citroenboompje krijgt heerlijk geurende witte bloemen. In het najaar, wanneer de eerste nachtvorst zich aankondigt, zet je het citroenboompje gewoon in de huiskamer. Zo gaan jouw vakantiedromen nog even door, ook binnenshuis!

Lavendel en co

Mediterrane kruiden, zoals lavendel, tijm, rozemarijn en salie, zijn sterke planten die heerlijk geuren wanneer je er met je vingers aan zit of als je er langsloopt. Ze doen het zowel goed in pot als in directe grond, zeker op een zonovergoten plek en in goed gedraineerde grond. Gebruik lavendel als haagje, bijvoorbeeld langs het pad naar de voordeur of plant de struik rond je moestuinbedden. Met looptijm kun je 'blotenvoetenpad' aanleggen dat lekker gaat ruiken als je erover loopt.

Bovengenoemde kruiden bloeien met lila of roze bloemen die bijen en vlinders aantrekken en ook nog eens wintergroen zijn. Je hoeft ze in principe niet eens water te geven, dus je hebt er geen omkijken naar. Tenzij je op zoek bent naar kruidige ingrediënten voor je maaltijd of het maken van een lavendelcake of lavendelijs.

Om het mediterrane plaatje compleet te maken plant je de kruiden in terracotta potten. Zet ze bij elkaar op het terras of balkon, of op de treden van een rustieke houten ladder of elegante metalen etagère tegen de muur. Heb je geen plek voor een veld vol lavendel? Hang dan een tuinposter met een afbeelding daarvan op aan de muur, schutting of garage. Zo krijg je tóch het ultieme vakantiegevoel in eigen tuin of balkon.

Nog meer zuiderse sfeer

 • Plaats een pergola of overkapping begroeid met druivenranken
 • Vul bakken en potten met Franse geraniums 
 • Leg een pad aan of een terras van grind, dolomiet of geel Ardenner split
 • Koop een vrolijk gekleurd bistrosetje
 • Leg een tafelzeil met een afbeelding van olijven, citroenen of druiven op de tafel
 • Gebruik lavendel-, citroenkleurige of azuurblauwe kussens, buitenkleden of parasols

Kom langs in ons tuincentrum in Heist-op-den-berg voor deze fijne planten en zomerse tuinaccessoires en geniet van je tuin of balkon in mediterrane vakantiesfeer!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
 • Gratis bezorging vanaf €45,00
 • 4500m² tuinplezier
 • 7 dagen versgarantie
 • Ruim assortiment
 • Mooiste tuincentrum van België 2020-2021