Maai niet in mei - en maak de bij blij!

Maai niet in mei - en maak de bij blij!

Op de site van ons tuincentrum in Heist-op-den-berg gaven we al eerder tips over bij- en vlindervriendelijke bloemen en planten en hoe je je tuin of balkon optimaal inricht en verzorgt om deze mooie en nuttige insecten te helpen. We zetten nog een tandje bij. Of beter: juist niet. Door juist deze maand het gras of gazon in je tuin niet te maaien, doe je niet alleen jezelf een plezier, maar ook heel veel zoemende vriendjes in de tuin.

Bijen eten geen gras, wel bloemen

Mei is een belangrijke maand in het jaar voor de bij. Het is niet voor niets op 20 mei internationale Bijendag. Er bloeit namelijk nog relatief weinig. En van gras kunnen bijen en andere insecten niet eten. Ze hebben planten en bloemen nodig. De bijen komen net uit hun winterslaap en leggen eitjes, dus hebben ze energie nodig. Die paar paardenbloemen en madeliefjes in het gras bieden de broodnodige voeding. Dat hadden ze in Engeland als eerste door. Uitgerekend het land waar de tuiniers zo trots zijn op hun gladgeschoren, strakke gazons die lijken op biljartlakens. Daar begon de campagne 'No Mow May'. Frankrijk en België volgden snel en nu doen ook België en Nederland mee met 'Maai mei niet'. 

Gigantisch bijenbuffet

Verschillende natuurorganisaties roepen particulieren en gemeente op niet te maaien in mei. Hoe meer mensen en instanties hieraan meedoen, hoe groter en gunstiger het resultaat. Er is immers aangetoond dat er tot tien keer meer bijen worden gesignaleerd wanneer je het grasveldje of gazon in mei met rust laat. Al dat ongemaaide gras zorgt bij elkaar voor een gigantisch bijenbuffet. Planten die voedsel bieden aan bijen en vlinders zijn: 

  • brandnetels (vlinders leggen graag hun eitjes aan de onderkant van de brandnetelbladeren)

  • hondsdraf (een kruipende, geurende plant met kleine paarse bloemetjes)

  • paardenbloem (bevat nectar en stuifmeel: perfect voor een goede maaltijd na de winterslaap)

  • dovennetel (bevat zoete nectar: zuig maar eens aan de onderkant van een bloemetje, proef je het?)

  • groot hoefblad (een van de eerste bloeiers na de winter die voedsel bevat voor hongerige insecten)

Netheidssyndroom

Sommige mensen gruwen van een wat wilder ogend gazon, maar net zoals geldt voor het in de herfst laten liggen van takjes en bladeren in de bloembedden: je bevordert er de biodiversiteit mee. We moeten proberen dat 'netheidssyndroom' wat in te perken en de natuur meer zijn gang te laten gaan. De planten en bloemen die in mei in het gras opduiken voeden bovendien naast bijen ook hommels, kevers en vlinders. Net als afgestorven en verdroogde bloemen en plantendelen die in de winter beschutting en voedsel bieden aan insecten en dus ook aan vogels. De snoei daarvan doe je beter in het voorjaar dan in de herfst. Veel gemeenten gaan gelukkig ook veel bewuster om met het tijdstip waarop ze bermen snoeien om de wilde bloemen zo veel mogelijk kans te geven en te behouden. Ook zij zetten een tandje terug om het tij te keren en de insecten voldoende voedsel te bieden. 

Niet maaien, maar genieten

Doe dus mee aan de mooie actie 'Maai mei niet'. Dat scheelt deze maand fijn wat uurtjes onderhoud in de tuin die je weer kan gebruiken voor andere tuinklusjes. Bij mooi weer kun je gewoon lekker gaan luieren in een hangmat, ligstoel of op een loungebank. Heb je die nog niet? Kom dan naar ons tuincentrum in Heist-op-den-berg om er eentje uit te kiezen uit onze ruime collectie tuinmeubels. Kijk meteen ook naar een insectenhotel of drinkwaterschaal voor vogels (ook insecten hebben water nodig, zie ons eerdere bericht over de hittebestendige tuin en slim water geven). Of verander (een deel) van je gazon in een wilde bloemenweide. Leuk én leerzaam om samen met de kinderen te doen en het scheelt ook weer maaiwerk! Heb je geen gazon, maar wil je wel bijdragen aan meer biodiversiteit? Zaai voedselrijke bloemen en planten voor insecten in potten en bakken. Wij hebben speciale zadenmengsels voor bijen en vlinders. Kom langs en help de bij in mei.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
  • Gratis bezorging vanaf €45,00
  • 4500m² tuinplezier
  • 7 dagen versgarantie
  • Ruim assortiment
  • Mooiste tuincentrum van België 2020-2021