5 tips voor het recyclen van je kerstgroen

5 tips voor het recyclen van je kerstgroen

Misschien heeft u de kerstboom al weggebracht of op laten halen door actieve buurtkinderen, maar dan heeft u vast nog een krans of andere decoraties van dennengroen. Gooi deze niet weg! In deze tijden van klimaatcrisis en ecologische voetafdrukken, maar ook voor mensen die op de kleintjes (moeten) letten, is het slim uw kerstgroen te hergebruiken. Ons tuincentrum in Heist-op-den-berg geeft u graag een paar nuttige tips voor het recyclen van uw kerstgroen.

1. Plant uw kerstboom in de tuin

Een boom met kluit die niet te veel geleden heeft van de warmte binnenshuis en die u regelmatig water hebt gegeven kunt u in de tuin planten. Als u hem met pot en al in de tuin ingraaft kunt u hem heel makkelijk volgend jaar voor de kerst weer uitgraven en binnen zetten. Scheelt een hoop centen! Plaats de kerstboom eerst in de schuur of garage om hem langzaam aan de koudere buitentemperaturen te laten wennen. Zolang het niet vriest kunt u hem al dan niet met pot en al ingraven. Houd er wel rekening mee dat een traditionele kerstboom, zoals de fijnspar, uiteindelijk wel veertig meter hoog kan worden. De edele zilverspar is met een uiteindelijke hoogte van zeven tot negen meter beter geschikt voor de kleinere tuin. De bomen doen het goed in elke, niet te natte grond en in de (half)schaduw.

2. Dennengroen als vorstbescherming

Knip de takken van de boom en neem de losse takken van uw kerstdecoraties en leg deze aan de voet van vorstgevoelige (pot)planten om ze te beschermen. Dennentakken werken uitstekend tegen het bevriezen van je planten, omdat ze een goede isolerende werking hebben. Het staat ook een stuk mooier dan vliesdoek of noppenfolie en ze zijn makkelijk zonder bevestiging te plaatsen.

3. Kerstboom en dennengroen als mulchlaag

Zowel het groen als het hout van de boom en de losse takken zijn prima geschikt als mulchlaag voor uw borderplanten. U kunt ze (laten) versnipperen en in een laag aan de voet van uw planten verspreiden. De mulchlaag houdt onkruid tegen, houdt vocht in de bodem vast en verbetert uiteindelijk ook het bodemleven.

4. Cadeautje voor uw composthoop

Knip de takken fijn en werk ze door uw composthoop. Ze zorgen voor een betere luchtcirculatie en zijn vanwege de zuurgraad van de naalden ook goed voor de balans in de composthoop.

5. Brandhout, potpourri of tuinvogelattractie

De stam van de kerstboom kunt u, nadat ue deze goed hebt laten drogen in de schuur of garage, ook prima als brandhout voor de open haard of in een vuurkorf gebruiken. Wie gek is op dennengeur verzamelt de naalden en doet deze in een mooi zakje of schaaltje. Of zet de boom ergens in een hoek in de tuin, tegen de schuur of schutting. De boom vormt daar een fijne, beschutte schuilplek voor vogels en u kunt er ook nog pindaslingers en vetbollen inhangen. De boom kunt u vervolgens in de lente makkelijk in stukken knippen en zagen en weer in de tuin of haard gebruiken.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Nu doen: neem zomerstekken

Hier een praktisch stappenplan voor het nemen van zomerstekken.

Lees meer...
Ga voor een Mediterrane tuin, balkon of dakterras!

Wie houdt er nu niet van een ontspannen vakantiesfeer met mediterrane allure?

Lees meer...
Anti-muggen en wespen tips voor huis en tuin

Wij geven tips voor het wegjagen van muggen en wespen uit huis en tuin.

Lees meer...
  • Gratis bezorging vanaf €45,00
  • 4500m² tuinplezier
  • 7 dagen versgarantie
  • Ruim assortiment
  • Mooiste tuincentrum van België 2020-2021