• Gratis bezorging vanaf €45,00
  • 4500m² tuinplezier
  • 7 Dagen versgarantie
  • Ruim assortiment
  • Uit voorraad leverbaar

Zaaien en planten

Wil je een moestuin starten? Dan heb je de keuze tussen zaaien of planten. Wij zetten enkele voor- en nadelen van groenten zaaien en planten voor je op een rijtje!

 

 

Zaaien

Veel groenten zijn goed onder glas of buiten in de volle grond te zaaien. Dat is beslist de goedkoopste oplossing. Door met tussenpozen te zaaien beslis je zelf hoe lang je oogst duurt. Zorg dus voor voldoende licht en warmte, dat hebben je groenten of kruiden graag. In de regel is het na half mei het veiligst om groenten buiten te zaaien, want de kans op nachtvorst is dan geweken. Het voordeel van zelf groenten zaaien is dat je precies weet hoe de plant is opgegroeid. Je weet welke verzorging je gaf en welke beschermingsmiddelen je eventueel gebruikte. Het nadeel is dat zaailingen erg teer en kwetsbaar zijn, want ze vragen wat extra verzorging, tijd en energie.

 

Planten

In ons tuincentrum zijn volop groente- en kruidenplantjes te koop! Zo'n planten vormen een goede basis voor je moestuin. Het best zet je de plantjes direct op de juiste plek, dan heb je het voordeel dat je al snel kunt oogsten. Ze zijn niet meer zo teer en kwetsbaar als de zaailingen en vragen dus minder verzorging, tijd en energie. Het nadeel aan planten is dat plantjes duurder zijn dan zaad zelf. Dompel je plantjes minstens een half uur onder in een emmer water voor je ze plant, want zo neemt de droge wortelkluit voldoende water op. Het is ook goed om de wortelkluit een beetje los te trekken zodat de plant beter aanslaat!

 

Pas later in het voorjaar starten met een moestuin?

Plantjes zijn minder kwetsbaar dan zaailingen en hebben minder tijd nodig om te volgroeien, daardoor is het mogelijk om zelfs in mei nog een moestuin te beginnen! Wil je tomaten, pompoenen, courgettes, augurken, meloenen en struikbonen in je tuin? Plant ze dan direct in mei, want deze lekkere groenten hebben tijd en warmte nodig. Sla aanplanten daarentegen is nog mogelijk tot en met september. Knolvenkel, boerenkool en andijvie plant je tot augustus buiten. En veel andere groenten tot en met half juli of eind juli. Meestal is dat een of twee maanden later dan wanneer je de plantjes zelf zaait in de volle grond.