Plantaardappelen

In ons tuincentrum kan je een uitgebreid assortiment aan plantaardappelen vinden. Bij ons begint elk plantseizoen met de verkoop van plantaardappelen. De periodes zijn erg afhankelijk van de weersvoorspellingen. We voorzien voor jou een erg uitgebreide keuze van verschillende soorten aardappelen. Zowel vroege als late, vastkokende als bloemige aardappelen kan je bij ons vinden.


 

Welke aardappelsoorten hebben we?

Premiere

 • Premiere is een vroege bloemige tot redelijk vaste aardappel met een gele gladde schil en lichtgeel vruchtvlees. Onder plastiekafdekking, alsmede in de open lucht haalt de aardappel reeds vroeg in het voorjaar goede resultaten. Knollen zijn rondovaal, geeft een grote opbrenst in het middensortiment en weinig blauwgevoelig. Weinig gevoelig voor aardappelziekte in de knol en resistent tegen aardappelmoeheid. Uitstekende frietjes aardappel. Geschikt voor klei en zandgrond.

Charlotte

 • Charlotte is een vastkokende aardappel uit Duitsland. Hij heeft een fijne smaak en is middenvroeg van afrijping. Heeft een gladde gele schil en een mooie gelijkmatige vorm. Vrij hoge opbrengst en kan ook langdurig worden bewaard. Geschikt als kookaardappel (zeer vastkokend) en voor de bereiding van salades. Kleur van zowel de schil als het vlees is geel. Zeer smaakvolle aardappel.​

Nicola

 • Geelschillige aardappel, laat afrijpend. Langovaal van vorm. Stevig (vast) kooktype en matige vatbaar voor phythophtora. De phytophthora resistentie in het loof is zeer goed en in de knol goed. Geeft grove aardappelen. Prima bewaaraardappel. Resistent tegen aardappelmoeheid. Weinig vatbaar voor virusziekten.
 • Zeer smakelijke consumptieaardappel

Frieslander

 • Vroeg consumptieras met goed friteskwaliteit. Frieslander is een all-round aardappelras welke zijn populariteit heeft te danken vanwege zijn dubbeldoel. Zowel goed als consumptieaardappel en goed voor de frietjes. Geel vlezig en langovale knollen. Is weinig gevoelig voor: schurft, kringerigheid, bruinverkleuring, doorwas, rooibeschadiging en stootblauw. Resistent tegen aardappelmoeheid en goede resistentie tegen alle virusziekten. Zuiver van kleur, verkleurt niet bij koken.

Desiree

 • Desiree is een roodschillig ras, met een zeer goede consumptie kwaliteit. Een delicatesse als tafelaardappel en ook uitstekend om frietjes van te maken. Kooktype van vastkokend tot iets kruimig. Kan goed tegen droogte en zijn derhalve ook geschikt voor zandgronden. Een hoge opbrengst, tevens goed te bewaren en resistent tegen wratziekte. De knollen zijn langovaal en uniform van vorm en vlakogig. Goed resistent tegen de gebuikelijke aardappelziektes. Een aardappel uit vervlogen tijden die zeker niet vergeten mag worden.

Bintjes

 • Het bintje is onze nationale trots als aardappel. Bintjes zijn bloemig en hebben een neutrale smaak. Het Bintje is zeer veelzijdig. Geschikt om te koken, frituren en pureren of voor een ovenschotel. Het bintje is qua kooktype bloemig. De knolvorm is langovaaL. De kleur van het vlees is licht geel en zijn schil is geel gekleurd. Het bintje heeft een middenvroege rijptijd.​ Het bintje is gevoelig voor schurft. Hij is vatbaar voor aardappelvermoeidheid, wratziekte, pythophthora in het loof en de knol.

Maritiema

 • Maritiema is een consumptieras met een goede smaak en verwerkingsmogelijkheden. Geschikt als frites aardappel, tafelaardappel en verwerking tot puree. De knollen zijn ovaal. Maritiema is resistent tegen aardappelmoeheid en vatbaar voor wratziekte. Is gevoelig voor phytophthora in het loof en redelijk ongevoelig in de knol. Sterk tegen schurft. Redelijk gevoelig voor rooibeschadiging.

Eerstelling

 • De Eersteling heeft een gladde, blank gele schil, een regelmatige lang-ovale vorm van knol met vlakke ogen en lichtgeel tot geel vlees. Eersteling is zeer vroeg afrijpend. De regelmatige vorm van de knollen is kenmerkend voor dit vroege aardappelras. De Eersteling is vrij vastkokend (stevig) en niet kruimig. Eersteling is wel phythophtora gevoelig, maar door de vroege afrijping zal de aantasting in vele gevallen meevallen.

Rode Eerstelling

 • Rode Eersteling heeft een gladde, blank rode schil, een regelmatige lang-ovale vorm van knol met vlakke ogen en geel vlees. Eersteling is zeer vroeg afrijpend. De regelmatige vorm van de knollen is kenmerkend voor dit vroege aardappelras. Rode Eersteling is kruimiger in de kook dan de gele variant. Rode Eersteling is wel phythophtora gevoelig, maar door de vroege afrijping zal de aantasting in vele gevallen meevallen.

 

 

Bestrijding van aardappelplaag

Aardappelplagen zijn nooit fijn, want iedereen wil de lekkerste en mooiste aardappelen kweken. Om plagen tegen te gaan hebben wij de volgende producten ter beschikking:

 • Edialux Proxanil
 • Cuprex Antischimmelpap

 

 

 

Bestrijding van insecten

De Coloradokever

In volle zomer vreten rode larven, de coloradokever, aan je aardappels. Als je er niets tegen doet, kunnen ze je hele aardappeloogst vernielen. De Coloradokever is goed herkenbaar aan de tien zwarte strepen op zijn gele dekschilden.

De Coloradokever kan je bestrijden met de volgende producten:

 • Insecticide 10 ME
 • Decis Bayer (Decis Plus, Garden Plus)
 • Conserve Garden (ecologische insecticide)