9x moestuinieren in maart

9x moestuinieren in maart

Rol je mouwen maar op, want het moestuinseizoen begint! Je kunt ook aan de slag met het lenteklaar maken van de tuin, door afgestorven plantdelen af te knippen en verse compost of tuinaarde in de borders aan te brengen. Maar in de moestuin of vierkante-meterbak kun je nu al heel veel zaaien en planten, zodat je straks volop kunt oogsten en kunt genieten van je eigen verse, lekkere, gezonde en goedkope groenten en kruiden.

9 Handige moestuintips

  1. Kies een zo zonnige mogelijke plek voor je moestuin of vierkante-meterbak.
  2. Maak de grond klaar om te zaaien en te planten. Verwijder afgestorven planten en onkruid, schoffel en spit de grond eventueel goed om en verspreid organische meststoffen, zoals gedroogde koemestkorrels.
  3. Je kunt ook potten en bakken gebruiken, zeker voor het kweken van je eigen kruiden en kleine groentesoorten. Zorg dat ze goed schoon zijn, een gat in de bodem hebben zodat overtollig regenwater weg kan lopen en gebruik bij voorkeur speciale moestuingrond.
  4. Zaaien maar! Je kunt nu, mits de grond niet te koud en te nat is, al heel veel ter plekke zaaien, waaronder dille, dragon, meiraap, knolselderij, pastinaak, peterselie, prei, raapstelen, radijs, snijbiet, spinazie, spruitjes, (lente)ui, (veld)sla en wortels.
  5. Je kunt nu ook al groenten planten, zoals aardperen, bloemkool, broccoli, erwten, peulen, sla en tuinbonen. En voor wie het aandurft en de ruimte heeft: plant eens asperges. De witte kunnen vijftien centimeter diep in een zanderige heuveltje, de groene gedijen in wat zwaardere, maar eveneens goed doorlatende grond, afgedekt met circa vijf centimeter grond. Plant drie planten per meter en houd zeventig centimeter tussen de rijen aan.
  6. Zaai in de vensterbank of kas artisjok, aubergine, basilicum, courgette, komkommer, oregano, paprika’s, pepers, rozemarijn, salie en tijm voor.
  7. Vergeet niet een label met de naam van de groente of het kruid dat je gezaaid of geplant hebt erbij te zetten.
  8. Houd voor de zekerheid vliesdoek en cloches bij de hand om de jonge gewassen in de volle grond tegen nachtvorst te beschermen.
  9. Houd slakken in de gaten en op afstand met koperringen, cloches, fijngemalen eierschalen, koffiedik, schelpen, grind of split.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Start een pluktuin met deze tips

Wat is er nu fijner dan een zomerlang bloemen om je heen? Liefst zowel binnen als buiten. De oplossing: een pluktuin of bloemenborder!

Lees meer...
Maak je gazon klaar voor het voorjaar

Geef je grasmat na de koude wintermaanden wat extra liefde en aandacht. Deze tips helpen je je gazon dit voorjaar weer in topconditie te brengen!

Lees meer...
5 gewassen voor de makkelijk moestuin

Voor wie nog groene vingers moet kweken zijn er een aantal makkelijke groenten en kruiden die gegarandeerd groeien en bloeien. Wij zetten vijf aanraders voor je op een rijtje.

Lees meer...
  • Gratis bezorging vanaf €45,00
  • 4500m² tuinplezier
  • 7 dagen versgarantie
  • Ruim assortiment
  • Mooiste tuincentrum van België 2020-2021